Ořechy, zelenina, med, perník a černé pivo: uvařte si valašskou vánoční omáčku

Ořechy, zelenina, med, perník a černé pivo: uvařte si valašskou vánoční omáčku

Variací na kapra, bramborový salát či rybí omáčku existují spousty, chcete si ale ozvláštnit vánoční stůl něčím opravdu neobvyklým? Vyzkoušejte vánoční omáčku z Valašska.

Recept na tento velmi neobvyklý pokrm koluje po tamních domácnostech a letos omáčku ochutnají například i návštěvníci vánočních pobytů ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

„Hostů, kteří tráví vánoční svátky mimo domov, u nás přibývá, někteří dokonce přijíždí opakovaně. Vždy hledáme, čím jim pobyt ozvláštnit, a to i co se týká gurmánských zážitků. Recept na vánoční omáčku je náš nejčerstvější a musím říct, že opravdu hodně zajímavý úlovek. Prozradil nám ho náš kolega údržbář. Maminka jeho ženy recept před lety získala od kamarádky ze sousední obce Karolinka. Před třiceti čtyřiceti lety se tam prý vařil v každé chalupě a i dnes je velmi populární,“ říká šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Na první pohled jde o neobvyklé spojení zdánlivě nesourodých surovin. Pokrm v sobě spojuje sušené ovoce, ořechy, vývar z kořenové zeleniny, med, strouhaný perník či černé pivo. Ve vzájemném propojení to vše ale přináší překvapivou symbiózu chutí. Výsledkem je lehce nasládlá a mírně „opilá“ omáčka, která se dá servírovat jak k masu, tak i k dalším pokrmům pro jejich dochucení. „U nás ji nejspíš zkombinujeme s haluškami,“ dodává Pavel Václavík. 

Pravověrní příznivci typické valašské kuchyně, kteří preferují typické místní suroviny, budou možná překvapeni tím, že jsou v pokrmu vedle ořechů, medu či strouhaného perníku zastoupeny například exotické fíky. „Když se před lety na Valašsko začaly vozit, tak je zkrátka kuchařky vzaly a hned začlenily do svých receptur, pojaly jejich využití po svém. Komu by se fíky v omáčce přece jen nepozdávaly, může je samozřejmě vynechat nebo třeba nahradit sušenými švestkami. Já bych to ale nedělal, jejich nakyslá chuť je nezaměnitelná,“ doplňuje Pavel Václavík.

VÁNOČNÍ OMÁČKA

  • 30 dkg sušených švestek
  • 30 dkg kořenové zeleniny – 0,5 l vývaru (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g fíků
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g mandlí
  • 20 dkg vlašských ořechů
  • 100 g rozinek
  • ½ l meruňkové zavařeniny
  • 25 dkg medu (10 dkg cukru)
  • trošku soli
  • 200 g perníku na strouhání rozmíchaného ve 2 černých pivech
  • Šťáva ze 2-3 citronů

Připravíme vývar z kořenové zeleniny. Zvlášť ve vodě uvaříme sušené švestky, oba vývary slijeme. Přidáme vyloupané švestky, rozmixujeme, přidáme fíky, zavařeninu popřípadě marmeládu.

Lískové a vlašské ořechy nakrájíme a každé zvlášť krátce povaříme (vývar nepoužíváme). Mandle spaříme, oloupeme a nakrájíme. V samostatném hrnci zvlášť krátce povaříme rozinky. Přidáme do vývaru ze zeleniny a sušených švestek, vše krátce povaříme. Osladíme medem, podle potřeby osolíme, zahustíme perníkem a nakonec přidáme šťávu z citronů.