Velké Karlovice zažily Noc bílých lanýžů

Velké Karlovice zažily Noc bílých lanýžů

Měří sotva pár centimetrů, vypadá jako nehezká zvrásněná brambora a voní spíš nevábně než příjemně, jeho cena se však vyrovná luxusnímu šperku nebo týdenní dovolené pro celou rodinu.

Vzácné bílé lanýže, považované za vrcholnou delikatesu a po kaviáru druhou nejdražší kuchařskou surovinu na světě, poprvé zamířily na Valašsko - do zážitkové restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna. Ve čtvrtek 19. listopadu 2015 za ochutnávkou nejen těchto věhlasných podzemních hub, ale i dalších delikates z Itálie zamířily do Spa hotelu Lanterna více než čtyři desítky gurmánů nejen z České republiky, ale i sousedního Slovenska.

Kuchaři se kvůli nákupu surovin pro degustační Noc bílých lanýžů osobně vypravili do města Alba na lanýžový trh Fiera Internazionale Tartufo Bianco d'Alba, který má tradici již od roku 1928.

Bílé lanýže se vyskytují jen na několika místech na světě, nejhojněji právě v Piemontu, kde jsou díky příznivým přírodním podmínkám také nejchutnější. Rostou pod zemí a dají se nalézt jen po čichu, k čemuž zdejší hledači využívají speciálně cvičené psy.

Přečtěte si reportáž o návštěvě našich kuchařů u hledače lanýžů na webu Novinky.cz.

Kromě lanýžů kuchaři z Piemontu přivezli i další suroviny - maso, lískové oříšky či víno. V místních vyhlášených restauracích také sbírali inspiraci pro přípravu pokrmů přesně v duchu Itálie. Příprava menu byla zcela mimořádně v režii nejen týmu Spa hotelu Lanterna v čele s šéfkuchařem Pavlem Václavíkem a kuchařem Lukášem Bukovjanem, ale také šéfkuchaře Wellness hotelu Horal Jaroslava Orsága.

        

Rovněž vína snoubená k menu Noci bílých lanýžů pocházela z Piemontu, z renomovaného vinařství Marchesi di Gresy. Návštěvníkům je osobně představil sklepmistr vinařství Jeffrey Chilcott.

Zážitková restaurace Vyhlídka, kde se degustační večer konal, si popularitu získala mimo jiné galavečeřemi Karlovského gastrofestivalu s pozvanými michelinskými šéfkuchaři. „Galavečeře bývají vždy vyprodané, což nás přivedlo na myšlenku zkusit nabízet neobvyklé gurmánské zážitky i jindy během roku. Degustace s bílým lanýžem byla první vlaštovkou. Zájem gurmánů nás utvrdil v tom, abychom v podobných akcích pokračovali. Už nyní chystáme další degustaci," dodává Tomáš Blabla.