VALACHY BLOG: Letní menu Spa hotelu Lanterna je plné chutí a barev

VALACHY BLOG: Letní menu Spa hotelu Lanterna je plné chutí a barev

Spa hotel Lanterna v létě potěší gurmány, kteří na cestách chtějí poznávat krajovou kuchyni a rádi si pochutnávají na regionálních produktech. Nová sezónní nabídka týmu šéfkuchaře Pavla Václavíka a jeho zástupce Lukáše Bukovjana pro léto 2016 je plná svěžích jídel plných energie v souladu s hotelovou spa filozofií. Opět také klade důraz na místní produkty a tradiční krajovou kuchyni.

 

Gastronomie Spa hotelu Lanterna vsází na tradiční valašskou kuchyni v moderním pojetí, s důrazem na čerstvé regionální suroviny a krajové recepty. Ty mají kuchaři, většinou místní rodáci, doslova „pod kůží“. Mnohdy čerpají přímo z prověřených receptů z rodinných kuchařek.

V letní nabídce nechybí například jedna z nejznámějších a nejtypičtějších krajových specialit – valašská kyselice se zelím a uzeným masem. K ní na léto přibyla ještě krémová kulajda se zastřeným vejcem, nakládanými hříbky a bramborovou slámou, která reprezentuje dnes tolik aktuální důraz na maximální využití surovin v kuchyni. „Bramborovou slámu vyrábíme z bramborových slupek. Ačkoli jsou v kuchyni vnímány jako odpad, ve skutečnosti je to velká delikatesa s výraznou chutí,“ vypráví šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík.

Zajímavými kombinacemi barev i chutí zaujmou předkrmy, například carpaccio, marinovaný losos s ředkvičkovo-okurkovým julienne či šneci s burgundským máslem a rukolou. „Mnozí lidé šneky vnímají jako francouzskou delikatesu, ale je pravdou, že se historicky objevovali i na českém a moravské jídelním stole a to i na Valašsku. Zajišťujeme si šneky z domácích chovů a v širokém okolí jsme jediní s touto nabídkou,“ říká Pavel Václavík.


 


V předkrmech, ale i hlavních chodech a dokonce i dezertech se také můžete opět setkat s bio sýry z Biofarmy Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm. „Zvláště Dolnopasecký sýr je naší stálicí, kterou si hosté velmi oblíbili. Jsme tomu rádi, spolupráce s místními farmáři si považujeme. Jako zajímavost doporučuji vyzkoušet cheescake z Dolnopaseckého bio sýru, který potvrzuje, jak je tento produkt univerzální a skvěle využitelný nejen ve slaných, ale i sladkých pokrmech,“ dodává Pavel Václavík.

Novinkou a díky výrazně zelené barvě také další zajímavostí v nabídce je telecí maso v sous-vide úpravě na hráškovém pyré s hráškovými lusky a mrkví. Mezi hlavními chody nechybí vyhlášená hovězí líčka na červeném víně s pečenou kořenovou zeleninou či šafránové risotto, a na své si přijdou i milovníci steaků, k nimž je v létě servírován chřest ve slanině, a také tradičních halušek s brynzou a slaninou. „Ty rozhodně vřele doporučuji. Podařilo se nám k nim sehnat výbornou slaninu, která dokonale splňuje nároky na domácí vůni a chuť této oblíbené speciality. Stejně jako kulajdu, i halušky navíc dochucujeme bramborovou slámou,“ uzavírá Pavel Václavík.


   

 

V nabídce nechybí ani čerstvé valašské frgály z pekárny Resortu Valachy, jehož je Spa hotel Lanterna součástí.

Ochutnat můžete také další tradiční krajový produkt: VALACHY slivovici Resortu Valachy. Milovníci superpotravin jistě ocení i nedávné rozšíření sortimentu snídaní o zdravé smoothies.

A nenechejte si ujít ani vícechodová menu zážitkové restaurace Vyhlídka. Do konce června je v nabídce Menu z královské zeleniny, o prázdninách ho nahradí Letní Itálie.