Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Kurzy pečení frgálů ve Velkých Karlovicích

Zpestřete si letní návštěvu Velkých Karlovic neobvyklým zážitkem, který se stal v minulém roce hitem léta! Naučte se péct pravé valašské frgály pod vedením zkušených pekařek Resortu Valachy.

Během necelých tří hodin získáte nové dovednosti, dozvíte se více o tomto typickém valašském koláči a pokud přijdete i s přáteli nebo s dětmi, užijete si také společně spoustu zábavy.

Kurzy pečení frgálů se konají pouze v období letních prázdnin 1. 6. - 31. 8. V jiném období se kurzy nepořádají.

 Kurzy pečení frgálů v Resortu Valachy:

  • Kdy: každé úterý a sobotu od 10 do 13 hodin po dobu letních prázdnin
  • Kde: Bistro Razula, Velké Karlovice – v areálu zábavního parku Razulák
  • Délka kurzu: cca 3 hodiny
  • Cena: 790 Kč/osoba
  • Doporučený věk: vhodné pro dospělé i děti (cca od 4 let)
  • Co se dozvíte a naučíte: jak se vyrábí frgál – od chystání těsta a náplně až po upečení
  • Co si z kurzu odnesete: kromě nové kuchařské dovednosti také vlastnoručně vyrobený frgál (s krabicí pro snadnější přepravu), certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského, zástěru jako dárek na památku a hlavně - nové zážitky

Omezený počet míst – rezervujte si svou účast včas – tel. 571 477 300!

 

O valašském frgálu


Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Recept na jeho výrobu se dodnes dědí ve valašských domácnostech z generace na generaci – upéct opravdu chutný frgál je umění a vyžaduje zkušenost, um a především kvalitní suroviny.


Frgál se na Valašsku připravuje podle ustáleného výrobního postupu zřejmě již několik století. Původně se tak označoval takzvaný „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se totiž již tradiční pečivo peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826. Jedná se o unikání pekařský výrobek, který nemá v okolních zemích obdoby. V prosinci 2013 se proto stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

     


Pod pojmem „valašský frgál“ tak nyní smí být prodávány pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska. „Pravý“ valašský frgál má mít v průměru 30 cm, váží 600 gramů a je s jednodruhou náplní. Tou nejčastější bývají hrušky, tvaroh, mák, povidla, ale také jiné druhy ovoce nebo dokonce zelí.

Frgály na Valašsku nechybí v nabídce místních hospůdek a restaurací, které dbají na krajovou kuchyni. Je také možné je zakoupit v několika pekařstvích na Valašsku. Jedním z míst, kde se frgály vyrábí a prodávají a to od roku 2013, je i Resort Valachy Velké Karlovice. Frgály jsou zde nabízeny hostům v restauracích hotelů Lanterna, Horal a Galik a je také možné je zakoupit s sebou – buď v recepcích hotelů (na objednání předem) nebo v Bistru Razula.


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.