Na Karlovský gastrofestival zavítalo rekordních 41 tisíc lidí, prodalo se 6 000 frgálů

Na Karlovský gastrofestival zavítalo rekordních 41 tisíc lidí, prodalo se 6 000 frgálů

Rekordních 41 tisíc: tolik lidí podle oficiálního měření návštěvnosti zamířilo na 8. Karlovský gastrofestival, který se konal 1. a 2. října ve Velkých Karlovicích. Podle analýzy provedené mobilním operátorem O2 se tak oproti loňsku počet návštěvníků zvýšil téměř o 10 procent. A více než dvojnásobně přibylo hostů ze Slovenska.

„Již loni jsme považovali návštěvnost za těžko překonatelnou a letošní údaj tak předčil naše očekávání. Zájem lidí jistě umocnilo krásné počasí. Jsme rádi, že i přes tak velký nápor se nám podařilo nabídnout hostům vyšší komfort a pohodovější zážitek, protože jsme po loňsku ještě posílili parkování, kyvadlovou dopravu v údolí, počet krytých míst s posezením i stánků s nabídkou ochutnávek a krajových produktů. Díky bohatší nabídce byly fronty na ochutnávky minimální a nezaznamenali jsme ani žádný problém v dopravě, parkování či organizaci,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně místního Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.

Na Karlovský gastrofestival pořadatelé nevybírají vstupné. Návštěvnost tak byla zjišťována speciálním měřením s pomocí statistických koeficientů.„Co nás opravdu překvapilo, byl mimořádně vysoký podíl hostů ze Slovenska. Oproti loňským 17 letos tvořili celkem 45 procent hostů. Slováci to k nám mají blízko, například z Žiliny jen hodinu autem, navíc je pro ně výhodný kurz eura vůči koruně a na Slovensku stále není tak velká nabídka podobných akcí. Zajímavým údajem také je, že se téměř 15 % návštěvníků zdrželo po celý víkend.“ dodal Tomáš Blabla.

Karlovský gastrofestival během víkendu nabízel ochutnávky specialit na 13 gastro zastávkách u hotelů a penzionů rozesetých v 3,5 km dlouhém karlovickém údolí Léskové. Pro jejich provozovatele je gastrofestival nejen příležitostí k vytížení ubytovacích a stravovacích kapacit v okrajové turistické sezóně, ale současně možností představit se potenciálním novým návštěvníkům. Vyprodány navíc byly o víkendu nejen všechny ubytovací kapacity ve Velkých Karlovicích, ale plno měla i většina dalších zařízení v okruhu 20 km.

         

Návštěvníci gastrofestivalu mohli na jednotlivých místech ochutnávat tradiční i méně známé valašské speciality, nabídku zpestřila účast tří podniků z blízkého Rožnova pod Radhoštěm a velký ohlas měla i nová sekce street food s ochutnávkami šnečích, hmyzích, francouzských či brazilských specialit. Nechyběl ani oblíbený mezinárodní farmářský trh s řadou regionálních produktů na sedmi desítkách stánků, což bylo téměř o třetinu víc jak loni, a také řemeslný jarmark. Celkem se tak na akci podílelo na 130 prodejců.

„Největší zájem byl tradičně o valašské frgály, které nabízela jak naše vlastní pekárna, tak i další pekařství z regionu. Za víkend se prodalo na šest tisíc frgálů,“ prozradil Tomáš Blabla.

Zpestřením gastrofestivalu byla účast hned dvou šéfkuchařů s michelinskou hvězdou. Maďar Ákos Sárközi z budapešťské restaurace Borkonyha připravil Michelinský oběd a Michelinskou galavečeři ve Spa hotelu Lanterna, velkému zájmu se těšila také kuchařská show nového českého „Michelina“ Radka Kašpárka z pražského Fieldu.

     

Během víkendu se uskutečnila také soutěž o nejlepší klobásu, v níž vyhrál amatérský výrobce Jiří Krist z Ratíškovic, a na závěr gastrofestivalu i tradiční soutěž o nejlepší frgál. V ní porotci posoudili šest desítek koláčů a jako nejlepší vyhodnotili makový frgál Mileny Borošové ze sousední obce Karolinka.

Termín příštího 9. ročníku Karlovského gastrofestivalu zatím nebyl vybrán. Ve hře je první nebo druhý říjnový víkend.