10 let Cocktail baru Lanterna: ochutnejte výroční drink menu

10 let Cocktail baru Lanterna: ochutnejte výroční drink menu

Cocktail bar Lanterna slaví v dubnu 10. výročí otevření. Připomeňte si jeho historii a ochutnejte speciální výroční menu, pro které drinky navrhlo šest vybraných barmanů – těch současných i bývalých, kteří dnes působí v prestižních podnicích nejen České republiky.

Historie Cocktail baru Lanterna se začala psát v roce 2007. V tom roce byl Spa hotel Lanterna otevřen po rekonstrukci, která přinesla výrazné zvýšení komfortu ubytování a rozšíření služeb o spa s bazénem a saunovým světem, což tehdy patřilo v Beskydech k naprostým unikátům. Současně s povýšením standardu na úroveň čtyř hvězd bylo jasné, že je třeba nabídnout hostům také příjemné vyžití a to i v nočních hodinách. Cocktail bar Lanterna byl otevřen v přízemí hotelu a brzy si sem začali nacházet cestu první návštěvníci.

Petr Slovák k 10 rokům existence Cocktail baru Lanterna (2007-2017)

Cocktail bar slaví letos 10 let od otevření. Ty jsi u toho byl, Petře, od samého prvopočátku, bar jsi „rozjížděl“. Jak to vlastně všechno vzniklo?
Spa hotel Lanterna se v roce 2007 otevíral po rekonstrukci a já jsem zrovna v té době, po pětiletém působení v barech golfových klubů na různých místech České republiky, hledal změnu a chtěl jsem se přiblížit více k domovu. Naskytla se možnost pracovat právě v Lanterně, kde mě přijímala ředitelka hotelu Zuzana Vašutová. Ukázala mi prostor a nastínila, že by v hotelu chtěli vybudovat úplně nový koktejlový bar v duchu současných trendů. Ta myšlenka mě hned nadchla. Během měsíce jsme vše připravili a bar otevřeli na jaře v roce 2007. Původně jsem chtěl zůstat jen načas, ale nakonec jsem tady na Valašsku zakotvil, tím s píš, že jsem v týmu hotelu Lanterna jsem poznal i svou současnou manželku.

Bar si postupně vybudoval skvělou pověst, k čemuž jistě v počátcích napomohla i vaše skvělá souhra s barmanem Tomášem Petrem, jenž posílil tým rok po otevření. Kde jste čerpali inspiraci?
Jezdili jsme do Prahy, obcházeli různé podniky, vždy jsme si objednali drink a pak jsme vše pilně sledovali, ptali se a dělali jsme si poznámky. V té době ještě moc nefungoval facebook, takže další informace a zkušenosti jsme čerpali z knih a také jsme jezdili po barmanských kurzech. Největší školou byl pro nás Roman Uhlíř, dnešní viceprezident České barmanské asociace, kdy nás hodně posunul v oboru a ukázal nám směr.

Změnily se za těch deset let trendy v barmanství a barové kultuře? Co si hosté nejčastěji „dávali“ tehdy a co dnes?
Dříve „šly“ hodně džusové, barevné a sladké long drinky typu Swimming Pool nebo Blue Lagoon. V dnešní době hosté více vyhledávají takzvané kratší drinky, chuťově a servisem zajímavější. Velký zájem je o hořké drinky, výrazné a plné chuti. Celkově se dá říci, že lidé čím dál víc dávají přednost kvalitě. 

Barem postupně prošla řada barmanů, ty sám jsi jej na dva roky opustil, když jsi působil jako brand ambassador pro Havana Club. Jak sis tuto přestávku užil a kam vlastně zavál život tvé kolegy?
Já jsem si tu přestávku užil náramně, procestoval jsem celou republiku, účastnil se řady akcí, kde jsem organizoval školení k rumům Havana Club, a hostoval při tom v různých barech. To člověku rozšíří obzory a přinese zkušenosti i inspiraci. Tomáš Petr odcestoval do Anglie, kde už působí pět let, momentálně na pozici Bar Managera v baru hotelu Radisson Blu. Petr Novotný působí už přes dva roky ve vyhlášeném pražském Hemingway baru, Vladimír Hájek je už přes rok ve zlínském Baltaci baru... Vypadá to, že Cocktail bar Lanterna je zkrátka dobrý odrazový můstek. :-) Zůstáváme samozřejmě v kontaktu, kluci nás v baru navštěvují, také u nás hostují při barmanských večerech a potkáváme se i na dalších akcích po celé republice.

Výročí jste se rozhodli pojmout neobvyklou akcí. Můžeš ji představit?
Vytvořili jsme speciální koktejlové menu, které sestavili současní i vybraní bývalí barmani Cocktail baru. Každý z nich do  menu „věnoval“ jeden svůj vybraný drink. Návštěvníci je mohou ochutnat po celý duben. Na každý víkend jsme navíc připravili nějakou zajímavou akci. Třeba už tuto sobotu 1. dubna se můžete těšit na oblíbenou Salsa party s Radkem Kubišem nebo za týden na speciální hosta, Jakuba Vinše z Bugsy´s baru. Tak se zastavte a oslavte výročí společně s námi.

 

Představujeme vám barmany Cocktail baru Lanterna a jejich drinky, které můžete ochutnat v měsíci dubnu: