VALACHY BLOG: Barman Martin Trýska zabodoval v soutěži, za valašský drink má stříbro

VALACHY BLOG: Barman Martin Trýska zabodoval v soutěži, za valašský drink má stříbro

Skvělý úspěch si připsal barman Martin Trýska z Cocktail baru Lanterna. V závěru května vybojoval 2. místo v českém finále soutěže Jameson Bartenders Ball 2017 a tím i letenku a výlet na světové finále, které se bude konat v irském Dublinu.

Účastníci soutěže měli za úkol vytvořit vlastní drink z whisky tak, aby v něm zachytili i něco typického z jejich regionu. Martinův John Valachy Cup je kombinací whisky, jablečného pyré, kalvadosu, oříškového sirupu a vaječného bílku.

Porotu zaujalo i servírování ve stylových hliněných hrnečcích na dřevěném prkénku a k tomu k zakousnutí čerstvý valašský frgál od pekařek Resortu Valachy.

Do soutěže se zapojilo 17 barmanů z různých podniků České republiky, do samotného finále, které se konalo v Hradci Králové, jich bylo přizváno již jen 6. V porotě zasedli zástupci pořádající společnosti nebo vítěz loňského českého kola soutěže Jiří Roček.

Ochutnejte John Valachy Cup v Cocktail Baru Lanterna se vším všudy! Otevřeno máme od 17:00 do 1:00 hod.

Martina Trýsku jsme po návratu ze soutěže hned vyzpovídali.


Rozhovor s Martinem Trýskou: nejen o oceněném drinku

Martine, co bylo důvodem, že ses do této soutěže přihlásil?

V první řadě jsem si to chtěl vyzkoušet - jaké je to stát za barem a mít před sebou odbornou porotu, zažít ten pocit, když od vás lidé očekávají, co jim předvedete. Výzvou byla i samotná příprava od vytvoření drinku přes doladění servisu, nastudování detailů o značce, se kterou jsem pracoval, až po  nachystání se přímo na soutěžní den. Myslím, že tato soutěž je super odrazový můstek pro méně ostřílené barmany, kteří by chtěli začít se soutěžením a vyzkoušet si, co vše to obnáší.

Jak vznikl soutěžní drink? Kde se zrodil nápad na to, co do něj zakomponuješ a že jej budeš servírovat s frgály?

Částečně to bylo ovlivněno zadáním soutěžního tématu "Taste of Home" - tedy "Co se pije u nás". A samozřejmě značkou alkoholu, se kterou jsme pracovali. Já se snažil spojit irské tradice, které John Jameson, zakladatel whiskey Jameson, velmi uctíval a dodržoval, s valašskou kulturou a místními tradicemi. Také jsem do drinku chtěl zakomponovat lokální suroviny, protože Valašsko je za mě hodně bohaté na kulturu a místní lidé jsou hodně pohostinní.

Jak si tohoto úspěchu považuješ?

Je to pro mě velká čest. Ale pořád také nesmíme zapomínat na to, že jsem obsadil druhé místo. Jsem za to moc rád, protože díky tomu jedu do Irska "hlídat záda" vítězi soutěže, kolegovi Martinu Strakovi, který bude reprezentovat Českou republiku. A jedu na, doufám, skvělý poznávací výlet, který si hodlám užít. Takže za mě super úspěch, no ne? (smích).

Co tě vlastně v Dublinu na návštěvě světového finále čeká? A je možné, že se nakonec zúčastníš i jako soutěžící hlavního finále?

Podíváme se mimo jiné do destilerie Jameson whiskey, což je skvělá příležitost, pak na samotnou finálovou soutěž a také nás čeká cesta vlakem do Middletonu do druhé palírny Jameson whiskey. A zapojení do soutěže? Slyšel jsem spekulace, že by možná k něčemu takovému mohlo dojít, ale zatím není nic potvrzeno, takže to vše beru jako velký naučný výlet.

Pokud jde o tvůj oceněný drink, najdou ho hosté ve standardní nabídce Cocktail baru Lanterna?

Samozřejmě. Drink můžete ochutnat u nás v Cocktail baru Lanterna  se vším všudy.

Více o Cocktail baru Lanterna

Přečtěte si více o soutěži a jejím průběhu na webu ATBARS.COM

Vítězové českého kola Jameson Bartenders Ball Martin Trýska (vlevo) a Martin Straka. Foto: ATBARS.COM