VALACHY BLOG: Vyzkoušejte lahodný houbový krém od našeho šéfkuchaře

VALACHY BLOG: Vyzkoušejte lahodný houbový krém od našeho šéfkuchaře

Houbová sezona je tu! Přemýšlíte, co vykouzlit z darů lesa? Šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík prozrazuje osvědčený recept na rychlý a přitom vynikající pokrm, kterým určitě potěšíte všechny spolustolovníky - na lahodný houbový krém.

Pavel Václavík, šéfkuchař restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, je velký milovník houbaření. Valašsko, kde je spousta hřibových lesů, mu k tomu ještě více nahrává.

"Ve vrcholné houbařské sezóně chodím do lesa i několikrát týdně. Houbaření je pro mě skvělá relaxace. Doma z hub nejčastěji vaříme omáčky, zavařujeme je, část si jich také vždy necháme do zásoby – podusíme je a uskladníme do mrazáku. Oblíbili jsme si bedly, které ale nepřipravujeme v klasickém trojobalu, pouze je orestujeme na másle se solí a kmínem a jíme s chlebem či bagetou," prozrazuje šéfkuchař. 

Hříbková polévka se příležitostně objevuje v nabídce Spa hotelu Lanterna. Zkuste si ji připravit i sami doma. Je to opravdu jednoduché.

Náš tip: Máte rádi nejen "klasické" houby, ale i legendární lanýže? Sice na Valašsku nerostou, ale kuchaři je v listopadu přivezou z Itálie speciálně pro degustační večer - 16. 11. Noc bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna!

Hříbkový krém pro 4 osoby

Suroviny:

  • Máslo 100 g
  • Mrkev 100 g
  • Celer 100 g
  • Petržel 100 g
  • Cibule 1 ks
  • Hladká mouka 50 g
  • Hřiby 200 g
  • Smetana 150 ml
  • Vývar (nebo voda ) 500 ml
  • Sůl, pepř

Postup: 

  1. Na másle orestujeme nakrájenou kořenovou zeleninu dozlatova, přidáme nakrájenou cibuli a krátce zarestujeme. 
  2. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a provaříme společně s hříbky cca 20 minut. 
  3. Zalijeme smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Tip Pavla Václavíka: Pokud bychom se chtěli vyhnout hladké mouce, můžeme přidat brambory.