Karlovský gastrofestival bude o měsíc dřív. A přivítá Maďary

Karlovský gastrofestival bude o měsíc dřív. A přivítá Maďary

O měsíc dřív než obvykle, tentokrát již na začátku října, vypukne ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku 4. ročník Karlovského gastrofestivalu, jedinečné akce pro milovníky (nejen) valašské gastronomie. Uskuteční se od pátku 5. do neděle 7. října 2012 a přinese nejen tradiční Gastro tour s farmářským trhem či galavečeře s hvězdnými kuchaři, ale také několik novinek.

Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy spolu s dalšími majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Jeho cílem je popularizovat valašskou gastronomii a místní producenty, zároveň ale každý ročník zpestří prezentace kuchyně některé z evropských zemí.

„Po loňské Itálii jsme se letos zaměřili na gastronomii zemí bývalého Rakousko-Uherska, které k nám mají historicky i územně velmi blízko. Ve Velkých Karlovicích tak přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Stejně jako loni se nám podařilo pro účast získat i kuchaře ověnčeného michelinskou hvězdou. Miguel Rocha Vieira je šéfkuchařem restaurace Costes v Budapešti. Jak jeho jméno napovídá, není to rodilý Maďar, ale kuchař porgugalského původu. Můžeme se tedy těšit na maďarskou gastronomii jistě zajímavě okořeněnou dalšími evropskými vlivy. Zájemci budou moci jeho um ocenit při galavečeři v sobotu 6. října. V reakci na velký zájem o loňské galavečeře michelinského kuchaře Alessandra Gavagni z Itálie letos navíc přidáme v podání Miguela Rochy Vieiry také michelinský oběd,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je takzvaná Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem, při které mohou gurmáni navštěvovat nejen místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Bude se konat v sobotu 6. a neděli 7. října od 10 do 18 hodin.

„Letos tak bude Gastro tour o dvě hodiny delší díky posunu termínu o měsíc. V říjnu je déle světlo, navíc je i stabilnější a teplejší počasí,“ vysvětlil Tomáš Blabla.

Vstup na Gastro tour je pro návštěvníky zdarma. Za nabízené pokrmy i produkty v hospodách i na farmářském trhu se platí výhradně jednotným platidlem – valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč). V nabídce budou typické valašské produkty, ale také maďarské – například husí speciality, proslulé maďarské uzeniny nebo maso mangalica a také vína. Pro velký úspěch se vrátí i loňští hosté z Itálie z oblasti Sauris s prosciuttem a produkty Wolf i horským pivem Zahre.

Mezi gastro zastávkami rozptýlenými v údolí Léskové na téměř 3,5 kilometrech sveze návštěvníky turistický vláček s ochutnávkou slivovice, koňský povoz a historický autobus. Nechybí ani jarmark s ukázkami typických řemesel. Opět bude zajištěn také program pro děti. Nově se uskuteční kuchařské show se známými osobnostmi.

Také letos Karlovský gastrofestival zpestří soutěž o nejlepší valašský frgál. Letos se uskuteční už po jedenácté. Pro odbornou veřejnost i milovníky kvalitního alkoholu se opět uskuteční barmanský večer v Cocktail baru Lanterna.

Předběžný program 4. Karlovského gastrofestivalu:

Pátek 5. 10.

  • 20:00 - Barmanský večer (Lanterna)

Sobota 6. 10.

  • 10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
  • 10:30, 13:00 - Kuchařské show se zajímavými hosty (Horal)
  • 12:00 - "Michelinský oběd" (Lanterna)
  • 19:00 - Galavečeře s michelinským kuchařem (Lanterna)
  • 20:00 - Zakarpatský večer (Galik)
  • 22:00 - Barmanský večer (Lanterna)

Neděle 7. 10.

  • 10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
  • 10:30, 13:00 - Kuchařské show se zajímavými hosty (Horal)
  • 11:00 - 14:00 - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)
  • 18:00 - Galavečeře "Best of Valachy"