Kuchaři hotelu Lanterna vyhráli soutěž o nejlepší rajskou omáčku, přijďte ji ochutnat

Kuchaři hotelu Lanterna vyhráli soutěž o nejlepší rajskou omáčku, přijďte ji ochutnat

Kuchaři Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice vyhráli soutěž o nejlepší rajskou omáčku na Moravia Food Festivalu v Kroměříži. Gastronomický festival pořádá kroměřížský hotel Octárna, který od pátku 24. do neděle 26. května ve svém areálu hostil kuchaře z dalších sedmi restaurací z celé Moravy.

Návštěvníci mohli ve venkovních stáncích ochutnávat degustační porce, kterými kuchaři jednotlivých hotelů a restaurací prezentovali své umění. Kuchaři měli při volbě nabízených pokrmů volnou roku, jen jeden z pokrmů byl „povinný“ - rajská omáčka. „Způsob jejího ztvárnění byl výhradně na kuchařích. Hosté pak mohli při odchodu z areálu hlasovat, čí rajská jim chutnala nejvíc. Jednoznačným vítězem se stal hotel Lanterna,“ uvedl ředitel Moravia Food Festivalu Vladimír Valouch z pořádajícího hotelu Octárna.

Pokrmy na Moravia Food Festivalu vařili šéfkuchař Lanterny Pavel Václavík a kuchař Jan Pavelka. Rajskou omáčku servírovali s pomalu pečeným vykostěným hovězím žebírkem a žemlovo-perníkovými noky. „Úspěch nás velmi potěšil, protože konkurence byla velká. Všechny zúčastněné restaurace mají skvělou gastronomii. Rajská omáčka šla u nás na odbyt tak moc, že jsme ji dokonce vyprodali dlouho před koncem festivalu. Úplně nejprodávanějším pokrmem na stánku Lanterny se ale nakonec k našemu překvapení stala mátová palačinka s lesním ovocem a makovou zmrzlinou. Maková zmrzlina je novinkou z „dílny“ našich kuchařů, zatím jsme ji příliš neprezentovali, ale nejspíš ji s takovou brzy zapracujeme do stálé nabídky naší restaurace,“ dodal vedoucí Spa hotelu Lanterna Antonín Škrabánek.

POZOR! Od 7. 6. rajská omáčka á la Moravia Food Festival zařazena do jídelního lístku restaurace Lanterna! Přijďte ochutnat.

Podle informace pořadatelů navštívilo Moravia Food Festival na 2 500 návštěvníků.

Více o festivalu na festivaljidla.cz

Recept na „vítěznou“ rajskou omáčku á la Lanterna“

Pomalu pečené vykostěné hovězí žebirko s rajskou omáčkou a žemlovo-perníkovými noky

Rajská omáčka

  • Nastrouhanou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) orestujeme na másle s nakrájenou cibulí, zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, přidáme hřebíček, celou skořici, rajčatový protlak, sušené švestky, osolíme, opepříme, řádně provaříme 30 minut, poté přecedíme. Dle potřeby dochutíme solí a pampeliškovým medem, na zjemnění přidáme trochu másla.

Žemlovo-perníkové noky

  • Nakrájenou žemli smícháme s mlékem se žloutky, poté přidáme ušlehaný sníh z bílku a perníkové koření, osolíme a zlehka promícháme. Pomocí dvou polévkových lžic vytvoříme noky, které uvaříme v páře 12 minut.

Pomalu pečené vykoštené hovězí žebírko

  • Hovězí žebírko osolíme, opepříme, orestujeme ze všech stran na rozpáleném oleji a poté dáme do trouby péct na 120° C zhruba 6 - 8 hodin. Po vytažení z trouby krájíme na tenké plátky.