VALACHY BLOG: Znáte velikonoční zvyky a tradice (nejen) na Valašsku?

VALACHY BLOG: Znáte velikonoční zvyky a tradice (nejen) na Valašsku?

Období před Velikonocemi je protkáno spoustou tradic a zvyků. Znáte je? A řídíte se některými z nich? Přečtěte si, co v tomto čase dodržovali naši předkové.

A když budete mít chuť, můžete si něco z nich vyzkoušet i u nás. Na sobotu 31. března připravujeme pro ubytované i neubytované hosty doprovodný program Velikonoční tradice na Valašsku s možností vyzkoušet si výrobu tradičních velikonočních „rekvizit“ a řemesla. Zažít můžete i posezení u cimbálu.

Velikonoční zvyky po dnech

  • Středa před velikonočními svátky se dříve nazývala Škaredá nebo Sazometná, podle toho, že se v tu dobu vymetaly komíny. V tento den se lidé nemají škaredit a mračit, nebo jim to zůstane po celý rok.
  • Na Zelený čtvrtek se má snít něco zeleného, třeba špenát, kopřivy nebo zelí. Člověk pak bude zdravý a silný. Když při zvuku zvonů zacinká mincemi, bude jich mít po celý další rok dostatek.

 

Náš tip: kuchaři Spa hotelu Lanterna pro tento den připravili speciální denní nabídku, v níž o zelenou barvu rozhodně nebude nouze. Během dne si můžete pochutnat na filírované jehněčí kýtě s listovým špenátem podávané na pečených bramborech s omáčkou z portského vína. Nebo vyzkoušejte výbornou polévku z medvědího česneku podle šéfkuchaře Pavla Václavíka. Recept najdete na našem blogu.

  • Na Velký pátek se udržuje dávný zvyk „klepání“, kdy chlapci obchází vesnice a městy s hrkači a řehtačkami a hrkáním oznamují čas modliteb místo zvonů, jež „odletěly do Říma“. Na Velký pátek má voda ozdravující sílu. Hned ráno má člověk skočit do potoka, voda ho ochrání před nemocemi. V tento den se otevírá země, aby vydala poklady. Hospodyně nemají prát, říká se, že by namáčely ruce v krvi Krista. Také se v tento den nemá jíst maso.

Náš tip: V duchu bezmasé tradice nabídne Spa hotel Lanterna v pátek 30. března svým hostům v rámci denního menu lehký oběd v podobě grilovaného dolnopaseckého bio sýru s lístky salátu a ředkvičkovým julianne s medovou zálivkou a máslovými krutony. Grilované bio sýry patří k vyhlášeným specialitám hotelové kuchyně. Rozšířenou nabídku bezmasých pokrmů naleznou hosté i ve večerním bufé.

  • Na Bílou sobotu, poslední postní den, se uklízí (bílí) domácnost a vrcholí přípravy na velikonoční neděli a pondělí. V tento den si lze pojistit pevné zdraví omytím obličeje vodou nebo sněhem.

   


Nenechejte si ujít v sobotu 31. 3. doprovodný program ve Wellness hotelu Horal

Od 12 do 17 hodin si můžete vyzkoušet: zdobení perníčků, pletení pomlázek, drátkování a malování vajíček, vyřezávání ze dřeva, výrobu foukaných skleněných ozdob a sklářské řemeslo. Během dne vystoupí dětský folklórní soubor Kyčera s dětskou cimbálovou muzikou.

Další atraktivní program nabídne v neděli 1. dubna Velikonoční jarmark s ochutnávkou domácího chleba Karlovské muzeum v centru Velkých Karlovic. V Resortu Valachy můžete vyrazit v 11 hodin na procházku s krmením oveček a ve 20 hodin zajít do Cocktail baru na posezení s cimbálovou muzikou.

    

  • A ještě zajímavost k velikonočnímu pondělí: víte, že zvyk darování pentlí při pondělní pomlázce je novodobý, stejně jako nošení velkých tatarů, jež etnografové datují do meziválečného období?

Na Valašsku se také dívky vyplácí březovými větvičkami, polévají se studenou vodou či voňavkou. Říká se, že po vyšlehání zůstane dívka či žena celý rok zdravá a uchová si plodnost. Podle jiných výkladů šlehání zeleným proutkem přenáší do ženy sílu a krásu probouzející se přírody.