Šéfkuchař Resortu Valachy opět vařil ve zlínské nemocnici

Šéfkuchař Resortu Valachy opět vařil ve zlínské nemocnici

Spolupráce Resortu Valachy s Krajskou nemocnicí Tomáše Bati ve Zlíně, zahájená letos v květnu, má další pokračování. Do nemocniční kuchyně se tento týden vrátil kreativní šéfkuchař Resortu Valachy Pavel Václavík, aby na oběd v pátek 14. září přichystal pro zaměstnance a některé pacienty pestrý jídelníček. Současně se také věnoval školení personálu kuchyně.

„Tentokrát jsem při přípravě menu oslovil regionální farmáře, od kterých jsou některé suroviny, především bylinky a sýry. S personálem jsme probrali obměnu sezónního menu nebo jsme se věnovali tomu, jak beze zbytku zužitkovat různé suroviny. Třeba mátu jsme zpracovali nejen do posýpky na dýňovou bublaninu, ale zbylou nať jsme použili na výrobu mátového oleje,“ popsal Pavel Václavík. Cílem spolupráce je vnést do nemocniční kuchyně užitečné rady a nové zkušenosti.

Pavel Václavík také připravil pro kuchařky a kuchaře workshop na téma využívání sezónních surovin.

Výsledkem čtvrtečního a pátečního působení Pavla Václavíka v nemocniční kuchyni bylo pestré menu pro zaměstnance nemocnice a dvě pacientská jídla. Zaměstnanci si pochutnali na šalvějovém krému s máslovými krutony, z hlavních jídel si mohli vybrat kuřecí stehýnko marinované v letních bylinkách provoněné bukovým kouřem, pomalu pečenou jelení kýtu s omáčkou z letních hříbků, linguine s vepřovou panenkou a salát s horským sýrem a levandulovým dresingem. Pomyslnou třešničkou na dortu byla dýňová bublanina s kysanou smetanou, mátovou posýpkou a slunečnicovým griliášem.
        

Spolupráce bude v Krajské nemocnici Tomáše Bati pokračovat. Jejím cílem je pomoci zkvalitnit nemocniční stravu a vnést do kuchyně moderní gastronomické trendy.