Restaurace & Café Lanterna

Restaurace & Café Lanterna

Restaurace&Café hotelu Lanterna vás již na první pohled zaujme příjemnými prostory v moderním a svěžím designu. Zakládáme si na vysoké úrovni gastronomie s důrazem na krajovou kuchyni v moderním pojetí a využití místních surovin. Dopřejte si vybrané speciality našich zkušených kuchařů.

 

Seznamte se s Pavlem Václavíkem, šéfkuchařem Spa hotelu Lanterna

Pavel Václavík, 35 let

"Už jako malý kluk jsem rád vařil a když jsem se rozhodl, že se chci stát kuchařem, přenechala mi maminka vaření úplně.

Doma jsme vždy vařili typická česká jídla a používali domácí suroviny. Na to si potrpím i teď.  Mám rád sezónní potraviny a bylinky, pěstujeme je na zahrádce nebo je trhám na loukách v okolí.

Vyučil jsem se ve Frenštátě pod Radhoštěm. Poté jsem krátce vařil ve dvou hotelech a roku 1995 jsem přešel do hotelu Lanternu ve Velkých Karlovicích, kde jsem během rekonstrukce dostal možnost stáže v renomovaných hotelech v Praze (Corinthia Tower a Intercontinental). V kuchařině se neustále něco mění – ve škole nám různé firmy nabízely polotovary a vysvětlovaly, jak jsou dobré a rychlé na přípravu a že se tolik nenadřeme. Dnes se tomu směji. Pro mě je základ dobrého vaření hlavně v dobrých surovinách a chuti do práce, to je dnes trend poctivé domácí kuchyně.

Měl jsem možnost vařit v Itálii v michelinské restauraci, kam každé ráno místní farmáři vozili mléko, sýry a zeleninu a kuchaři si chodili do lesa na místní bylinky a hřiby, čímž se odlišovali od ostatních. To zcela změnilo můj pohled na vaření. Většina kuchařů se spoléhá, že jim dodavatel suroviny přiveze. Podle mě je ale lepší, když host může ochutnat to, co mu nabízí region, v němž se právě nachází – od surovin až po krajové recepty.

Náš hotel spolupracuje s místními farmáři, hosté tak mají možnost ochutnat „skutečné“ Valaško. Pořádáme také mj. soutěž o nejlepší valašský frgál v rámci známého Karlovského gastrofestivalu (každoročně v říjnu), soutěž o nejlepší valašský sýr (každoročně v červenci) a také soutěž o nejlepší valašský recept, díky které získáváme pravidelně novou inspiraci pro obohacení menu."

 

Zeptali jsme se Pavla Václavíka:

Jaká jsou typická jídla vašeho regionu? Co by si člověk ve vaší restauraci neměl nechat ujít?

  • Pro Valašsko jsou typické různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacovaná o brambory a někdy i klobásy. Krajovým jídlem jsou i halušky, konkrétně v naší oblasti se jim říkalo kúsky či koláčky. Nejčastěji se podávají se zelím, ovčí brynzou, špenátem či povidly. K valašské kuchyni neodmyslitelně patří také koláč frgál. Obliba všech těchto krajových pokrmů stále roste, regionální speciality jsou čím dál žádanější. Před časem jsme například na léto vyřadili z nabídky kyselici a nahradili ji jinou, lehčí polévkou, ale neprošlo nám to. Lidé se na kyselici pořád ptali, takže jsme ji zase vrátili do nabídky.

Co by si člověk neměl nechat ujít ve vaší restauraci?

  • Našim návštěvníkům bych tedy určitě doporučil ochutnat kyselici a halušky, rozhodně také frgály (právě v minulých dnech jsme zahájili jejich vlastní výrobu). A pak také pokrmy z jehněčího a králičího masa, které jsou pro náš kraj rovněž typické. Jehněčí i králičí maso mám v kuchyni rád, v naší restauraci pokrmy běžně nabízíme, hosté si je rádi dopřejí.

Co považujete za svou doménu?

  • Pomalu pečené maso – zejména králičí a jehněčí.

Co sám nejraději jíte?

  • Protože jsem z Valašska, mám samozřejmě rád krajovou kuchyni, rád si dám třeba halušky. Na jaře se vždy těším na grilování domácího masa.